Toplotna črpalka zrak voda mora biti primerno velika

Toplotna črpalka zrak voda je izdelana v veliko različnih velikostih. Za večje domove bomo torej potrebovali večjo toplotno črpalko, za manjše pa bo zadostovala že manjša. Da se lahko pravilno in dobro odločimo o tem, katera velikost bo primerna za naše potrebe, se moramo pred nakupom dobro posvetovati. Bred strokovne podpore se namreč lahko zmotimo in kupimo premajhno toplotno črpalko, ki ne bo dovolj zmogljiva, da bi ogrela vse naše prostore. 

Toplotna črpalka zrak voda, ki ni dovolj velika tako ne bo zmogla ne ogrevati in niti hladiti naše hiše, ko bo to potrebno. Enako se nam bo dogajalo pri preveliki toplotni črpalki, ki se bo zaradi svoje prevelike velikost neprestano vklapljala in izklapljala. To pa vodi v nepopoln izkoristek njenega potenciala. Pri tem početju pa se bodo vsi mehanski deli tudi prej obrabili, kar pomeni da bo imela veliko krajšo življenjsko dobo. 

Toplotna črpalka zrak voda bo dobro dolgo delovala, le e bo primerno velika. Seveda pa jo bomo morali vsako leto tudi servisirati in tako poskrbeti, da vsi njeni deli delujejo optimalno dobro. 

Toplotna črpalka izkorišča okoliški medij

Toplotna črpalka deluje s pomočjo ogrevalnega medija, ki je največkrat voda. Voda se pri delovanju toplotne črpalke ogreje in povzroči ogrevanje danih prostorov, ki jih pozimi želimo segreti na izbrano temperaturo. Vsaka toplotna črpalka je izdelana tako, da koristi enega izmed danih darov narave. 

Toplotna črpalka tako lahko koristi moč zraka, ki je  okolici našega doma. Če živimo na območju podtalne vode oziroma na območju podtalnice, lahko kupimo toplotno črpalko, ki bo koristila vodo in z njeno pomočjo ogrevala vodo v našem talnem gretju. V kolikor pa imamo hišo postavljeno na območju, kjer lahko namestimo zemeljski kolektor ali geosondo, bo za nas odlična toplotna črpalka, ki črpa moč iz toplote zemlje in kamnin. 

Objavljeno v Dom