Ugodno ogrevanje sanitarne vode

Ugodno ogrevanje sanitarne vode

Ogrevanje sanitarne vode je velik strošek, ki je vsekakor breme za gospodinjski proračun. Če bi radi finančno obremenitev nekoliko olajšali, lahko seveda omejimo porabo, lahko pa za ogrevanje uporabimo bolj učinkovit vir energije. Med najbolj varčne rešitve se gotovo uvrščajo toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki delujejo skorajda brezplačno!

V izhodišču seveda naletimo na nekaj znatnih stroškov, tako da povsem brez investicije ne bo šlo. Pravzaprav je kot najdražja možnost znana prav toplotna črpalka, cena nakupa in vgradnje sistema je namreč višja kot cena drugih sistemov. Glavne prednosti se pokažejo šele na dolgi rok, saj toplotne črpalke ne potrebujejo dragih virov energije, tako da že po nekaj letih črpalke zanesljivo prekosijo druge ogrevalne sisteme.

Kako ugodna je torej toplotna črpalka? Cena je odvisna od različnih dejavnikov, dolgoročni prihranek pa moramo seveda vedno primerjati tudi z investicijo, ki jo namenimo v izhodišču. Ni nujno, da bodo najboljša izbira cenejše toplotne črpalke za sanitarno vodo, običajno je bolje pobrskati po srednjem cenovnem razredu, ki bo hitro upravičil cenovno razliko. Ob vgradnji črpalke upoštevamo predvsem vse mogoče gradbene posege, ki bodo morda potrebni. Ni nujno, da bo to velik strošek, je pa možno – predvsem črpalke zemlja voda in voda voda so s tega vidika precej drage. Takšne toplotne črpalke za sanitarno vodo so seveda tudi najbolj zmogljive in zanesljive in na dolgi rok ponujajo največje prihranke.

Treba se je tudi vprašati, kako dolgo bo svoje delo opravljala toplotna črpalka. Cena se razporedi preko tega obdobja, tako da se povrne  tudi višja investicija. Že v nekaj letih bodo prihranki pri porabi goriva oziroma energije zadostni, da se bo toplotna črpalka izkazala za ugodnejšo izbiro od večine drugih sistemov, za prihranek v primerjavi z varčnimi električnimi sistemi pa bo morala črpalka delovati več kot deset ali celo dvajset let.

Objavljeno v Dom