gotov parket

V katerih prostorih je najbolje namestiti klasični parket?

Mnogi ljudje se ne zavedajo, kako občutljiv dejansko je parket, še posebej zato ,ker smo ga vajeni videvati bolj ali manj povsod po stanovanjih in domovih, razen mogoče v kopalnici, shrambi, kleti. Seveda pa to ne pomeni, da je to nekaj, na kar moramo ne vem kako misliti, to ni neka velika odločitev, vendar je vseeno pomembno, da se zavedamo tega, da klasični parket ima svoje omejitve in te so predvsem povezane z vlago v prostorih oziroma z dejstvom, da je parket precej občutljiv na vodo. Če se odločimo za to, da bomo namestili klasični parket na primer v kuhinji moramo biti ves čas izjemno pozorni na to, da ga ponesreči ne namočimo, oziroma to ni toliko hudo, kot če potem pustimo vodo stati, tako da se lahko zgodi kaj neprijetnega, če recimo ljubljenček kaj prevrne, mogoče vazo ali steklenico, kar opazimo šele ko pridemo domov, to je na žalost lahko recept za težave.

Prav tako klasični parket ni primeren za to, da bi se uporabljala v prostih, ki se grejejo preko talnega gretja, saj to preprosto ni učinkovito. Skozi masiven les toplota težko prehaja, lahko pa celo pride do sušenja lesa in ukrivljanja, kar tlom da neprijeten videz hkrati pa je to povod v nadaljnje napake oziroma nepravilnosti, zato se v teh prostih po navadi vgrajuje gotov parket.

Gotov parket je sestavljen iz dveh plasti, ki pa jih v prostoru vgradimo kot eno in sicer skupaj kot bi vsak drug parket. Plasti, ki sestavljata gotov parket se razlikujeta predvsem po gostoti lesa. Na dnu se nahaja les, ki je redkejši in bolje prevaja toploto, torej kakšna smreka ali breza, na vrhu pa se nahaja plast, ki je bolj podobna klasičnemu parketu, na primer hrast, ki nudi dekorativni izgled parketa.