poligon varne vožnje 1

Varna vožnja za voznike enoslednih vozil

Enosledna vozila – motorna kolesa imajo posebno mesto v cestnem prometu. Zaradi njihove manjše velikosti so precej bolj okretna in se lahko vozijo tudi čez ožje predele, kamor avtomobili ne morejo. Njihova moč je glede na težo navadno precej večja, kar za sabo povleče tako dobre, kot tudi slabe strani. Z motornim kolesom se tako veliko lažje prehiteva in umika vozilom, vendar marsikoga večja moč pripravi tudi do nevarne vožnje. V le nekaj sekundah lahko motorno kolo razvije ogromno hitrost, s tem pa se tudi poveča možnost nesreče. Hitro umikanje lahko spodnese motorista in privede do padca. Tudi drugi nepredvideni dogodki na cesti, kot je recimo divjad, lahko motoriste hitro spravijo s ceste. Manjša velikost vozila pa pomeni tudi to, da motoriste ostali udeleženci večkrat spregledajo. Ker voznik motornega kolesa nima varnostne kletke, kot je v avtomobilu, je vsaka nesreča za motorista bistveno bolj tvegana, kot za voznika osebnega avtomobila.

Zaradi vseh naštetih dejavnikov je varna vožnja za motoriste, cena katere je odvisna od centra, kjer se izvaja, zelo pomemben del izobraževanja. Poligon varne vožnje v centrih za prometno varnost omogoča varno vadbo motorističnih manevrov, kjer se motoristi naučijo ali utrdijo svoje znanje obvladovanja motornega kolesa. Vsak poligon varne vožnje je sestavljen iz več zavojev, ravninskih delov, mehanskih in vodnih ovir ter drugih elementov. 

Varna vožnja za motoriste cena katere se giblje okoli 100 – 150€, motoristom utrdi dodatno znanje obvladovanja motorja. Obvezen tečaj varne vožnje mora vsak motorist na poligon varne vožnje opraviti v roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu za motorno kolo. Vsako pomlad, ki predstavlja začetek motoristične sezone, pa se organizira obnovitvena varna vožnja za motoriste. Cena je podobna, kot pri avtomobilih, tečaj pa priporočajo vsem motoristom, da pridobijo potrebno kondicijo in obnovijo znanje, ki so ga izgubili čez zimo.