Kaj omogočajo razni defibrilatorji?

S kratico AED se označujejo naprave, ki omogočajo učinkovito upravljanje delovanja srca v primeru srčnega zastoja. Gre za generator električnega toka, ki s sunkom vzpodbudi pravilno bitje srca v osebi, ki je doživela zastoj. To je osnovna funkcionalnost, ki jo mora ponujati prav vsak AED, saj se seveda ravno zaradi tega zanašamo na takšne naprave. Je pa na voljo dokaj pestra zbirka različnih izdelkov, med katerimi lahko izbiramo pri nakupu – nekateri ponujajo več, drugi manj. Za osnovno funkcionalnost se ni bati, se pa defibrilatorji razlikujejo po drugih funkcijah, ki vplivajo na enostavnost uporabe in v končni fazi lahko tudi na učinkovitost. V poštev pridejo namreč mnogi dejavniki, na katere morda niti ne pomislimo.

Cena

Seveda je pomemben dejavnik pri odločitvi za defibrilator AED cena. Prav to je ena izmed pomembnih razlik, ki se pokaže za odločilno že pri nakupu. Poleg tega za defibrilator AED cena ni posebej nizka, temveč gre za znatno investicijo, zato so med kupci večinoma večje ustanove, ki si lahko privoščijo nakup naprave in jo dajo v javno uporabo. To so recimo občine, lahko pa tudi podjetja. Kakorkoli, za defibrilator AED cena dosega nekaj sto evrov, kar so stroški pri nakupu naprave, nato pa je treba upoštevati še stroške namestitve na javno mesto ter stroške izobraževanja in usposabljanja. Na dolgi rok so stroški večinoma povezani z vzdrževanjem.

Funkcionalnosti

Defibrilatorji pa se razlikujejo tudi v različnih funkcionalnostih, zato se samo na podlagi cene ne smemo orientirati. Samodejno odmerjajo električni sunek za spodbuditev srca, prepoznavajo tudi znake srčnega zastoja. Večinoma defibrilatorji ponujajo glasovna navodila v slovenščini, čeprav glavnino dela na koncu seveda opravijo kar sami. Pomembno je, da je naprava enostavna za uporabo, saj se uporablja pod velikim pritiskom in ni časa za kompleksne nastavitve. V končni fazi pa je z vidika kupca pomembno tudi to, da je AED kvaliteten in vzdržljiv, da ga ni treba kar naprej vzdrževati.