Lončena peč

Kakšno peč izbrati?

Kaminske peči se uporabljajo za ogrevanje različnih objektov, s tem pa so na voljo tudi različne izvedbe takšnih peči. Vsak izdelek je primeren za določen namen, tako da je izbira v veliki meri odvisna od situacije oziroma od interesov kupca. To pomeni, da bomo morali zelo dobro premisliti, preden se odločimo za nakup kaminske peči.

Za kar najboljši učinek poskrbimo s premišljeno izbiro peči, ki se bo v konkretnih okoliščinah najbolje obnesla. Na voljo imamo različne vrste, ki jih moramo poznati. Predvsem so priljubljene toplozračne peči, ki veljajo za precej enostavne in zelo zmogljive, alternativo pa predstavlja lončena peč, ki lahko ponudi boljši izkoristek in prijetnejšo izkušnjo.

Toplozračne peči

Ogrevanje s kaminsko pečjo je lahko povsem enostavno. Deluje po principu ogrevanja zraku, zato ne potrebujemo kakšne posebne infrastrukture, pa tudi same kurilne naprave so dokaj enostavno zasnovane. Končni rezultat je ta, da lahko z enostavno pečjo učinkovito ogrevamo stanovanje. Toplozračne peči so lahko zelo zmogljive in hitro ogrejejo prostore, zato so zelo priljubljene za ogrevanje počitniških hišic in drugih objektov, ki niso v stalni uporabi. Seveda pa se lahko tudi takšne peči uporabljajo v običajnih stanovanjih, še posebej v kakšnih starejših zgradbah, ki jih težje učinkovito ogrevamo.

Lončena peč

Lončene oziroma akumulacijske peči imajo nekoliko drugačno funkcijo, čeprav v bistvu še vedno ponujajo ogrevanje prostorov s kurjenjem. Značilno je, da so ograjene z akumulacijskim materialom, ki zbira in zadržuje toploto, nato pa jo postopoma oddaja v prostor. Lončena peč torej ponuja veliko bolj prijetno izkušnjo in boljši izkoristek energije, preprečuje pregrevanje in odlično deluje pri redni uporabi na dolgi rok. Vsekakor je lončena peč bolj primerna za uporabo v stanovanjskih prostorih, ki jih nameravamo redno ogrevati. Je pa takšna izvedba nekoliko bolj zapletena in posledično dražja, a cena je običajno upravičena z omenjenimi prednostmi.