Košnja trave v parkih

Košnja trave v parkih

Parkovne zelenice predstavljajo velik del parkovnih površin. Le tako lahko parki postanejo prostor za druženje in aktivnosti ljudi, ki jih obiskujejo. Vzdrževanju trave se tu posveča še posebej veliko pozornost, ker lepo urejen park odraža karakter mesta, ki ga obdaja. Vseeno pa v mnogih parkih ni finančno sprejemljivo, da bi jih kosili na 4 dni, kolikor znaša optimalni interval košnje za res vrhunsko angleško travo. Zato je potrebno skleniti nekaj kompromisov glede same košnje trave.

Pri nas se pri košnji trave v parkih bolj kot vrtni traktor uporablja tako imenovana rider kosilnica. To je po principu stroj, ki je zelo podoben vrtnemu traktorju. Z eno pomembno razliko – rider kosilnica nima koša za izmet pokošene trave. Zato z njo ne moremo doseči enake trave (estetsko gledano), kot z navadnimi vrtnimi kosilnicami. Je pa po drugi strani rider kosilnica bistveno bolj primerna za košnjo med ozkimi predeli, grmičevjem in povsod tam, kjer je potrebno veliko manevriranja naokoli.

Zaradi izredno majhne medosne razdalje je večina rider kosilnic zmožna celo obračanja na mestu. Predel za kosilne nože se tako nahaja na sprednji strani kosilnice in je podprt z manjšimi kolesci kroglaste oblike, ki skrbijo, da se noži ne dotikajo tal.

Za domačo uporabo pa so precej bolj priporočljive robotske kosilnice, kot je na primer Husqvarna automower 105. Tako kot druge kosilnice je tudi Husqvarna automower 105 zasnovana za vzdrževanje vrhunske trate, zato se jo splača pred namestitvijo preizkusiti, če bo res delovala na danem področju. Večje neravnine lahko namreč omejijo površino, na kateri je kosilnica Husqvarna automower 105 sposobna gladke košnje. Obstajajo pa tudi večje robotske kosilnice, ki se s tem problemom soočajo s prilagojeno sestavo ohišja in koles. Tudi pogon nožev mora biti pri takih kosilnicah močnejši, zato so po navadi večje.