Toplotna črpalka zrak voda cena

Najzmogljivejša toplotna črpalka

Od ogrevalnega sistema pričakujemo predvsem to, da bo zanesljivo vzdrževal prijetno temperaturo v stanovanju. Tudi v mrzlih zimskih nočeh želimo uživati v udobju, ki ga ponujajo zmogljivi ogrevalni sistemi, pravzaprav je ravno takrat pravi čas, da se ogrevanje posebej izkaže. Ker pa je z zmogljivostjo sorazmerno višja tudi cena sistema, pogosto pri izbiri načina ogrevanja sklepamo kompromise. Včasih so ti koristni, običajno pa ne – veliko bolje se bo obnesel zmogljiv sistem, ki bo brez težav ogreval prostore tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Če ogrevanju služi toplotna črpalka, potem je edina prava izvedba za zmogljivo ogrevanje črpalka voda voda. Ta v hladnih zimskih dneh ponuja zanesljivo delovanje. Cenejša alternativa je recimo toplotna črpalka zrak voda, cena je lahko v tem primeru bistveno nižja, a uporabnost v končni fazi ni primerljiva. V hladnejšem delu leta se ne moremo zanašati na okoliški zrak, ki ne ponuja dovolj energije za ogrevanje stanovanjskih prostorov. Kljub temu, da je ena izmed odlik, ki jih ima toplotna črpalka zrak voda, cena, ta izbira ne pride v poštev. Osredotočiti se gre na zmogljivost, v tem oziru pa se bolje obnesejo druge izvedbe črpalk. Voda voda je najboljša možnost, čeprav prinaša tudi veliko dodatnih komplikacij in stroškov pri vgradnji. Zemlja voda je priljubljen kompromis, ki ponuja prednosti z obeh strani.

O ogrevanju ne moremo torej veliko sklepati, če ne vemo, kakšen sistem je dejansko v uporabi. Tudi toplotna črpalka ni nujno vedno dobra rešitev, izvedbe se med seboj tako razlikujejo, da ne moremo vnaprej predvideti uporabnosti in zmogljivosti, predvsem pa ne cene nakupa in montaže. Poleg tega se zmogljive črpalke ne morejo primerjati s cenejšimi, kot je toplotna črpalka zrak voda – cena ni vse, kar moramo primerjati, zato je pomembno, da že pred izbiro ogrevalnega sistema dobro spoznamo svoje želje in potrebe pri ogrevanju stanovanja.

Objavljeno v Dom