Advanced cleaning techniques

Napredne tehnike čiščenja

Predvsem pri profesionalnem čiščenju imamo opravka z raznimi zahtevnimi madeži, ki zahtevajo prilagojen pristop. Ne moremo se jih preprosto lotiti kar z vsakim pripomočkom ali brez posebne pozornosti. Čeprav so recimo visokotlačni čistilniki zelo vsestransko uporabni in se odlično obnesejo v mnogih okoljih, jih ne moremo uporabiti prav povsod. Morda bo treba izbrati nove naprave in prilagojene pripomočke.

Čiščenje s suhim ledom

Med priljubljenimi tehnikami čiščenja je gotovo tudi čiščenje s suhim ledom, ki pride v poštev v različnih okoljih, kjer imamo opravka z občutljivimi površinami, ki jih je treba temeljito očistiti. V tem primeru se lahko poslužimo tovrstnega čiščenja povsem brez skrbi. Medtem ko bi visokotlačni čistilniki v zaprtem prostoru povzročili pravi kaos in verjetno občutljivih površin niti ne bi temeljito očistili, je mogoče s suhim ledom doseči povsem nasproten učinek.

Suhi led ima to prednost, da po uporabi sublimira, za seboj pa ne pusti odpadnega materiala poleg tistega, ki ga pridobimo s samim čiščenjem. To je velika prednost v primerjavi z drugimi čistilnimi pripomočki – visokotlačni čistilniki recimo delujejo z močnim curkom vode, tako da dodobra zmočimo vso okolico in moramo poskrbeti za odtekanje vode. Suhi led preprosto sublimira, spremeni se v plin, ravno to pa je ena izmed prednosti te tehnike.

Čiščenje s suhim ledom je torej primerno za uporabo v tistih prostorih, ki morajo biti ohranjeni v brezhibnem stanju. Pogosto se uporablja za čiščenje delovnih površin v obratih, kjer se dela s hrano, pa tudi v farmacevtski industriji, medtem ko se izkaže za odlično možnost pri čiščenju elektronike, prevodnikov, celo elementov za uporabo v vesolju. Ker gre za tehniko čiščenja z minimalnim vplivom na predmete, ki jih čistimo, se čiščenje s suhim ledom uporablja tudi pri dragocenih zgodovinskih artefaktih in podobnih občutljivih predmetih, ki jih na druge načine seveda ne moremo učinkovito očistiti.