patentna prijava

Priprava na zaščito intelektualne lastnine

Za učinkovito zaščito intelektualne lastnine so potrebni nekateri postopki, ki se lahko precej zakomplicirajo. Načeloma sicer ni velikih težav in posebnih stroškov, sploh pri najpogostejših ukrepih, kot sta na primer patentna prijava in registracija blagovne znamke. Cena je sicer odvisna od mnogih dejavnikov in lahko preseneti, če se na postopek dobro ne pripravimo.

Storitve zastopnikov

Najlažje bo, da se za nasvet obrnemo na strokovnjake. Zastopniki lahko veliko dela na tem področju opravijo kar sami, s tem pa bo bistveno manj komplikacij s postopki, kot je registracija blagovne znamke, cena pa bo prav tako kar se da ugodna.

Najpomembnejše pa je to, da bo zastopnik zagotovil učinkovito zaščito brez kakšnih težav v postopku ali kasneje. Hitro se lahko zgodi, da pozabimo na kakšno malenkost, ki jo zna konkurenca izkoristiti. Bolje je, da se obrnemo na zastopnika, ki takšnih zmot ne bo zagrešil. Pomembna je namreč že priprava na zaščito intelektualne lastnine, ne le sami postopki.

Najprej je treba sploh pripraviti in načrtovati primerno strategijo za zaščito intelektualne lastnine. Katere vrste zaščite pridejo v poštev, katere vsebine se sploh splača zaščititi, kje bo zaščita veljala in koliko bo to stalo … Vse to so pomembni premisleki. Nadalje nekateri postopki zahtevajo zelo podrobno predstavitev vsebine, na primer patentna prijava – zelo točno je treba opisati izum in njegovo uporabo, pri tem lahko izkušen strokovnjak zelo pomaga.

Nenazadnje pa je pri postopkih, kakršna sta patentna prijava in registracija blagovne znamke, cena še zadnji odločilni dejavnik. S pomočjo patentnega zastopnika se lahko izognemo nekaterim stroškom, nenazadnje prihranimo že s tem, da ne bo treba večkrat plačevati prijavnih pristojbin za neuspele prijave zaradi napak ali pomanjkljivosti. S strokovno pomočjo bomo dobili kar najučinkovitejšo zaščito intelektualne lastnine po najugodnejši ceni, obetamo pa si lahko tudi veljavnosti teh pravic in nenazadnje pomoči pri uveljavljanju.