fasadne obloge

Zunanja toplotna izolacija

Izolacijo hiše je treba dobro načrtovati in kakovostno izdelati, da bo res učinkovita. Na dolgi rok se pokaže, kako uspešni smo bili pri tem delu – pomanjkljiva izolacija se kaže v neprijetnem bivalnem okolju in slabem izkoristku ogrevanja, seveda tudi v višjih stroških. Pomembno je torej, da že v izhodišču zagotovimo dobro izolacijo, pri tem pa pomislimo tudi na zunanjo plast sten, ne le na izolacijo notranjih prostorov.

Za zunanjo izolacijo lahko poskrbimo na različne načine. Priljubljene so fasadne obloge, ki pripomorejo k boljši izolaciji na končanih stavbah, poleg tega pa prinašajo še nekatere druge prednosti. Fasadne obloge sicer le redko služijo zgolj izolaciji oziroma to sploh ni njihova primarna funkcija – veliko bolj opazne so s svojo estetsko vlogo, saj so prva stvar, ki jo opazimo, ko vidimo zgradbo. Poleg tega pa imajo fasadne obloge in seveda tudi same fasade pomembno nalogo, da preprečujejo škodljive vplive vremenskih dejavnikov in UV svetlobe, tako da tudi s funkcionalnega vidika niso neuporabne. Toplotna izolacija pa je še ena izmed dobrodošlih funkcij, ki jih prinašajo fasadne obloge.

Seveda pa se lahko zunanja izolacija izdela tudi na druge načine. Če jo načrtujemo pravočasno, je ni problem vgraditi pod omet, kjer bo tudi najbolj učinkovita. Na zunanji strani si običajno lahko privoščimo namestitev debele in učinkovite izolacije, ki bo navdušila z odličnimi lastnostmi. Seveda je kompletna toplotna izolacija precej draga, če želimo prekriti vse izpostavljene zunanje površine, a investicija se splača, tudi neposredno – na dolgi rok namreč prihranimo pri stroških ogrevanja. Poleg tega pa so za renovacije ali novogradnje, ki vključujejo ustrezno zunanjo izolacijo, na voljo tudi nepovratna sredstva iz eko sklada, tako da tudi finančno breme ni posebej visoko. Vsekakor pa se naložba splača že s tega vidika, da si na ta način zagotovimo prijetno in udobno bivalno okolje, kar je nenazadnje glavni namen izolacije.